Καρδιολογική Επίσκεψη

 

 
Παρόλο που ζούμε στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας η κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διάγνωσης της καρδιολογικής νόσου. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), παρέχει τη δυνατότητα σε έναν έμπειρο κλινικό ιατρό να αποκλείσει, παραδείγματος χάριν, την παρουσία οργανικής καρδιοπάθειας σε έναν / μια υποψήφιο αθλητή / αθλήτρια. Τα ακουστικά έχουν γίνει πλέον στις μέρες μας διακοσμητικά στοιχεία στους ώμους πολλών συναδέλφων ενώ ήταν, είναι και θα είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών στον ιατρό που είναι σε θέση να ακούσει το ύποπτο φύσημα ή τον παθολογικό τόνο και να υποψιαστεί μια ενδεχόμενη σοβαρή υποκείμενη παθολογία.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια απλή και συνολική καταγραφή της ηλεκτρικής κατάστασης της καρδιάς, αλλά όχι μόνο. Μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το αν ο ασθενής εμφανίζει εκείνη τη στιγμή αρρυθμία ή ισχαιμία και επιβεβαιώνει τη διάγνωση σε πολλές επείγουσες καρδιολογικές καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την κολπική μαρμαρυγή ή την περικαρδίτιδα, για να αναφέρω ενδεικτικά μερικές. Αποτελεί δε και το απαραίτητο συμπλήρωμα του βασικού προαθλητικού ελέγχου. Το τρίπτυχο: ιστορικό - κλινική εξέταση - ΗΚΓ απαρτίζει τον στάνταρντ έλεγχο κάθε καρδιολόγου και αποτελεί βεβαίως την κορωνίδα του απαραίτητου προληπτικού ελέγχου κάθε ατόμου πάνω από 30 ετών. Με βάση αυτόν ενδέχεται ο ιατρός να προχωρήσει (ή μη) σε τρίπλεξ, τεστ κόπωσης, Holter ρυθμού κτλ και να σχηματίσει μια πλήρη και ολοκληρωμένη γνώμη για το καρδιολογικό status του ασθενούς θέτοντας ενδεχομένως και τη διάγνωση.

Ο προληπτικός έλεγχος της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων αποτελεί μια εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση που έχουμε όλοι μας που προσέχουμε την υγεία μας. Αν διαθέτουμε μάλιστα και έναν τουλάχιστον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου όπως κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό ή παχυσαρκία / καθιστική ζωή τότε ο βασικός καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με έναν υπέρηχο (τρίπλεξ) καρδιάς και αορτής και ενδεχομένως με ένα τεστ κόπωσης.

Αν τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων (υπέρηχος καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως) είναι αρνητικά, αλλά οι παράγοντες κινδύνου δεν τροποποιούνται και συνεχίζουν να υφίστανται, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τριετία και μετά την ηλικία των 40 ετών ανά έτος.

Όσα παιδιά - σύμφωνα με τη διάγνωση του παιδίατρου - έχουν κάποιο ‘’ύποπτο’’ φύσημα, θα πρέπει να παραπέμπονται σε καρδιολόγο ώστε να υποβληθούν σε ένα λεπτομερή υπέρηχο καρδιάς ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη μιας εκ γενετής καρδιοπάθειας. Την περίοδο που αρχίζει η έντονη αθλητική δραστηριότητα (περίπου στην ηλικία των 12 ετών) καλό είναι όλα τα παιδιά να επισκεφτούν τον καρδιολόγο για το ενδεχόμενο διενέργειας υπέρηχου καρδιάς.