Καρδιακή Ανεπάρκεια

 

 
Η καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι ένα σύνθετο κλινικό σύνδρομο όπου διαταράσσεται η ικανότητα πλήρωσης ή εξώθησης της κοιλίας και διέπεται από τα εξής:

Συμπτώματα
τυπικά για καρδιακή ανεπάρκεια όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ανορεξία, σύγχυσηκαι…

Σημεία
τυπικά για καρδιακή ανεπάρκεια όπως ταχυκαρδία, ταχύπνοια, ακροαστικά ευρήματα στους πνεύμονες, διατεταμένες σφαγίτιδες φλέβες (οι φλέβες του λαιμού), περιφερικά οιδήματα και…

Αντικειμενική απόδειξη
οργανικής ή λειτουργικής καρδιακής νόσου όπως μεγαλοκαρδία στην ακτινογραφία θώρακα, τρίτος τόνος στην ακρόαση του θώρακα, υπερηχογραφικά ευρήματα.

Ο επιπολασμός της νόσου στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι περίπου 2% στον γενικό πληθυσμό ενώ στην τρίτη ηλικία ξεπερνάει το >10%!

Η αδυναμία αυτή της καρδιάς (να ‘’γεμίζει’’ με αίμα ή να εξωθεί το αίμα στην περιφέρεια) μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η κύρια αιτία που προκαλεί ΚΑ είναι η στεφανιαία νόσος. Παραδείγματος χάριν, ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου νεκρώνει κάποιο μέρος της καρδιάς και ελαττώνει τη δύναμή της. Μπορεί όμως μια καρδιά να έχει να αντιμετωπίσει για αρκετό διάστημα αυξημένη πίεση στα αγγεία, οπότε ‘’κουράζεται’’ και εξαντλείται. Άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες που προκαλούν ΚΑ είναι οι παθήσεις των βαλβίδων και οι μυοκαρδιοπάθειες.

Μια κλινική οντότητα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία 10 χρόνια είναι η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Η παθοφυσιολογία είναι περίπου η ίδια με αυτή της κλασικής καρδιακής ανεπάρκειας αλλά φαίνεται πως η ΚΑ με διατηρημένο το κλάσμα εξώθησης έχει άλλο αιτιολογικό/επιδημιολογικό προφίλ. Παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, γυναίκες, σακχαροδιαβητικούς και παχύσαρκους. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν περισσότερο ΑΥ και κολπική μαρμαρυγή παρά στεφανιαία νόσο. Προγνωστικά βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με την ''συστολική'' ΚΑ.

Οι ασθενείς με ΚΑ χρήζουν στενότερης παρακολούθησης - τουλάχιστον κάθε 3 με 6 μήνες - ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλονται συχνότερα σε υπερηχογραφικό έλεγχο και holter ρυθμού για την σωστή ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και για την πιθανή ανάγκη τοποθέτησης κάποιας συσκευής. Θα πρέπει όμως και οι ίδιοι οι ασθενείς να ελέγχουν προσεκτικά την υγεία τους. Μια σημαντική παράμερος είναι η παρακολούθηση του σωματικού βάρους σε καθημερινή βάση. Η αύξηση βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατακράτησης υγρών και επιδείνωσης της ανεπάρκειας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση. Είναι μια χρόνια ασθένεια με εξάρσεις (μετά από κάποια λοίμωξη ή από φυσικό στρες) και υφέσεις των συμπτωμάτων. Η σωστή συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ιατρού του είναι το μυστικό για μια ομαλή πορεία της νόσου.