Αρρυθμίες

 

 
Η καρδιά μας λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, που ονομάζεται φλεβοκομβικός και εντός συγκεκριμένου εύρους συχνότητας (από 50 έως 100 παλμοί το λεπτό). Το αρχικό ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται από το φλεβόκομβο, άγεται αρχικά στους κόλπους και στη συνέχεια περνά στις κοιλίες μέσω μιας ενδιάμεσης ‘’γέφυρας’’ (κολποκοιλιακός κόμβος).

Συχνά, ακόμα και σε υγιή άτομα, εμφανίζονται αρρυθμίες, δηλαδή καρδιακοί ρυθμοί που ξεφεύγουν από το φυσιολογικό πλαίσιο, που γίνονται αντιληπτοί ως ‘’φτερούγισμα’’ στην καρδιά, ότι ‘’χάνεται’’ παλμός ή σαν έντονη προκάρδια αίσθηση του σφυγμού (αίσθημα παλμών). Στα υγιή άτομα, η κλινική σημασία της αρρυθμίας είναι μηδαμινή και αποδίδεται σε άγχος, κόπωση, από υπερβολική εργασία, κάπνισμα, κατάχρηση καφέ ή αλκοόλ. Μερικές φορές η εμφάνιση αυτών των αρρυθμιών συνδυάζεται με εξωκαρδιακά αίτια όπως π.χ. υπερθυρεοειδισμό ή κολίτιδα. Παρόλα αυτά, η συχνότερη παθολογική ταχυκαρδία όλων προσβάλει νέους ανθρώπους και είναι γνωστή στο πλατύ κοινό ως υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Σε αυτή την κλινική οντότητα ανήκουν διάφορες αρρυθμίες που χρήζουν εξειδικευμένη προσέγγιση - ειδικά αν συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία - οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες οι αρρυθμίες ίδιες και πως μόνο ο καρδιολόγος σας έχει τη δυνατότητα να τις βαφτίσει αθώες.

Η συχνότερη αρρυθμία των ηλικιωμένων ατόμων είναι η κολπική μαρμαρυγή. Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα υπάρχει περίπτωση να μην εντοπιστεί η αρρυθμία γιατί αρκετές φορές έχει παροξυσμικό χαρακτήρα οπότε η διάγνωση τίθεται συνήθως με το holter ρυθμού. Επίσης οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο και ειδικά αυτοί που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αρκετές σιωπηλές ‘’κακοήθεις’’ αρρυθμίες που χρήζουν άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις παρενέργειες των φαρμάκων. Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο αλλά και οι υπερτασικοί ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που ενδέχεται να προκαλέσει βραδυκαρδίες ή άλλου είδους αρρυθμία. Συχνά οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν ‘’άσχετα’’ συμπτώματα όπως σύγχυση ή αστάθεια στη βάδιση που ενδέχεται να αποδοθούν σε κακοήθη αρρυθμιολογική νόσο. Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε καχύποπτοι αν στο περιβάλλον μας έχουμε ασθενή με στεφανιαία νόσο που αναφέρει τέτοιου τύπου άτυπασυμπτώματα.